Kluven....:(:)

Vem ska arrangera tävlingar i Ridsportens Sverige?
 
SvRF har ett regelverk som styr allt tävlande i Sverige och så har det fungerat under många år. 
Föreningarna ansöker om tävlingar och dessa ska fördelas så att det finns ett bra utbud för ryttarna och att även föreningarna ska ha möjlighet att arrangera utan konkurrens - syftet har väl varit att ge ryttarna bra tävlingar och föreningarna möjlighet att dra in en slant!
 
På senare år har privata aktörer börjat arrangera stora tävlingar, men i en förenings regi. Föreningen finns med för att arrangemanget ska vara godkänt av SvRF och jag skulle tro att föreningen får en del av intäkterna mot att man ställer upp med ideella krafter.
Dessa arrangemang drivs proffsigt som ett företag - och av företag -  och startavgifter mm ligger förmodligen högre, men det gör oxå prispengarna.
Ryttarna får härmed möjlighet  att tävla på förstklassiga anläggningar som drivs privat - med anställd personal som sköter banor, underlag och övrig service. För detta betalar förmodligen i alla fall proffsryttarna gärna en extra slant. För oss som redan har en pressad plånbok blir det svårare och svårare att tävla ju dyrare det blir.
 
Calle & Holdfast More Magic (Frasse) i Tingsryd sommaren 2005
 
Hos "vanliga" föreningar finns sällan någon anställd vaktmästare, utan alla arbeten som innefattar underhåll av tävlingsbanor mm sköts på ideell basis.  Att arrangera tävlingar kan många gånger vara klubbens enda sätt att dra in extra pengar och dessa stoppas ofta in i hålen som finns - kan täcka upp ridskolans budget, lagning av byggnader och i bästa fall kanske pengarna kan räcka till någon form av förbättringar för tävlingsverksamheten :)
 
När nu Ljungby & Skyrup med 8 mil emellan sig ska arrangera nationell hästhoppning samma helg uppstår ett dilemma........Vart ska man tävla!?
 
Här tycker då den privata aktören att det är bra med sund konkurrens.....medans föreningen som driver allt ideellt känner att dom kanske tappar deltagare och därmed förlorar intäkter.
 
Jag är själv företagare och kan absolut förstå det här med fri konkurrens, men för ryttarna tycker jag detta är mindre bra.....vi vill gärna kunna åka till bägge dessa tävlingsplatser!!
 
För en bra utveckling av sporten förespråkar jag att tävlingar inte bör ligga samma helg (samma status) om det är mindre än ca 20 mil emellan för nationell nivå!
 
Kluvet det här tycker jag....vill ju så klart kunna åka på förstklassiga tävlingar med bästa underlaget, samtidigt som jag är föreningsmänniska och vill gynna klubbarna som kämpar stenhårt!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0