Prestation...:(:)

Vad är egentligen att PRESTERA!?  Att göra en bra prestation, en mindre bra prestation, en fantastisk prestation osv!
 
Pratade idag med en ponnymamma om just det här att alla - även barnen - FÖRVÄNTAS prestera inom ALLA områden!
 
Vart tog glädjen och lekfullheten vägen?
Jag skulle nog kunna påstå att det började hända något för så där en 10 år sedan kanske.....Allting accelererar fortare och fortare och vi måste ständigt bevisa att Sverige är bäst på alla vis! 
 
SKOLAN: Vi måste ha de bästa eleverna i skolan och vi måste ha de bästa lärarna, och bästa eleverna är dom som får högsta betygen och de bästa lärarna definieras som dom som kräver och kan dela ut högst betyg till ungarna.  Då blir många nöjda. Dom ungarna som inte pallar med att prestera på topp stup i kvarten halkar efter och alla hetsar upp sig och säger att: "Då kommer du inte att klara dig i livet!"
När ungarna är 15 år FÖRVÄNTAS dom ta kloka beslut som knappt en vuxen kan ta: "Vad ska du bli när du blir stor?"

Skolan stressar sönder våra ungar idag!  Jag har förmånen att vara mamma till fyra barn som allihop är begåvade över snittet och aldrig har haft problem att klara av kraven - MEN - lik förbannat har det stressat och stressar dom!
Går man på utvecklingssamtal och det är mest toppbetyg, så kommer ändå kommentaren: "OM du anstränger dig lite till i det här och det här ämnet kan du få toppbetyg där oxå!"
MÅSTE MAN HA TOPPBETYG I ALLT?????
 
Lärarna blir lyckliga om ungarna är duktiga så dom kan sätta toppbetyg, för det speglar så klart vilken fantastisk lärare dom själva är - men när ska ungarna få andas!?
 
Glada ungar som badar i havet utanför Barsebäck sommaren 2007 eller 2008
Jennifer & Femke och Ebba & Tuffa Victor :)
 
FRITIDEN/FÖRENINGSLIVET : På min tid var fritid och föreningsliv en avkoppling! Nu för tiden kan fritiden stressa livet ur oss ju!!   Föreningsliv vill knappast någon ägna sig åt längre, för tiden räcker inte till och kraven på vad som ska göras i föreningarna växer hela tiden och tar oanade proportioner!
 
För barn och ungdomar som har häst så har prestationen blivit allt viktigare! 
Idag ska det presteras hela tiden - några olydnader på träningen och dagens prestation förvandlades till kass....
Ett nedslag på hopptävlingen och dagen slutar i tårar......
Superfin felfri runda och upp i ledningen, förvandlas till en skitrunda om de andra rider snabbare och rosetten uteblir!   Ungarna brukar vilja tävla, men det är inte alla som får.....tränarna kan vara rädda att låta ungarna tävla för tidigt, eftersom det då kan medföra att tränaren får sämre rykte om barnen inte är så duktiga.......och då känner ungarna press att prestera bra resultat!
För min del tycker jag att ungarna kan börja tävla tidigt om dom vill och dom klarar att hoppa liten bana på ett ganska bra sätt hemma!  Att tävla blir ett nytt moment som man måste träna på och det blir mer avdramatiserat om man inte väntar för länge!
 
Alla ska ha mål och delmål och varje ridpass måste ha ett syfte och helst en utvärdering och plus och minus........från minsta nivå och både på ridskolor och privatträningar!
JAPP - jag gör oxå upp mål och plan med mina TÄVLINGSINRIKTADE elever - MEN - det finns ETT KRAV!!!
Det ska vara KUL & LUSTFYLLT!!!!
Det finns inget roligare än att hålla på med hästar och att se ungarnas utveckling, men det roligaste av allt är att se LYCKLIGA UNGAR PÅ HÄSTRYGGEN!
 
Glada ungar som busar "Med fokus på sits & balans" sommaren 2008
Saga & Monty, Elin & Daili och Emmie & Nisse
 
Prestation kan betyda så olika saker - en superprestation kan vara att komma ihåg hela banan, att hoppa 150, att vinna OS, att vinna LC, att sitta kvar när hästen brallar, att våga hoppa 60 cm när man dessförinnan varit skiträdd, att lyckas galoppera barbacka - "ATT" I ALL OÄNDLIGHET!
 
Åh vad jag önskar återigen att alla barn och ungdomar ska släppa alla krav på prestation i alla delar och fokusera på att känna efter vad som är roligt och fyller hjärtat med glädje!
 
Plugga i skolan för att det ska ge glädje just för att du lär dig nya saker som är bra att ha i ryggsäcken!
 
Träna och bli bättre på hästryggen för att det gör dig glad - inte för att du måste "lyckas"!

RSS 2.0