"Färdig" häst kontra "outbildad"...:)

Har länge funderat på och trott att många familjer köper för unga och outbildade hästar till sina barn och ungdomar för att plånboken är för tunn!
Ju mer jag ser och hör, desto mer känns det som att det inte riktigt är där skon klämmer........naturligtvis i en del fall, men i lika många är det nog inte sanningen.....

Här har jag min egen teori - hahaha :)
 
JAG TROR att detta på något sätt speglar detta med självkänsla och självförtroende!
Hör ofta att folk säger att dom inte vill ha något "färdigt" - dom vill hellre forma och utbilda hästen själv! 
Köper man en färdig läromästare som kanske har gått medelsvår hoppning kanske dom känner att pressen ökar att man måste lyckas!?
ALLA vet att hästen har gått bra förut och kommer man inte själv till toppen är man en dålig ryttare...eller!?
TÄNK om man "misslyckas"!?
TÄNK om hästen inte kommer att hoppa högre än LB med den nya piloten!?
TÄNK om jag inte klarar av den!?
 
Köper man en ung eller allmänt outbildad vill man visa att man klarar av att utbilda den själv och på så vis känna sig som en duktigare ryttare!  Lyckas man inte med detta är det lättare att säga att den kunde ju inget när jag köpte den och ingen har några förväntningar på att det måste gå bra!?
 
Jag vet inte vad ni som läser detta tycker, men jag vet många ungdomar som tror att dom som har fått en riktigt bra häst från början, bara behöver "åka runt"!
 
"A GOOD HORSE MAKE A GOOD RIDER"

En bättre "lärare" än en välutbildad häst kan man ju inte ha!    En häst som kan sina saker utbildar ryttaren och ger förhoppningsvis även ryttaren gott självförtroende och en bra ryttarkänsla!  kan den ryttaren så småningom hjälpa till att utbilda andra hästar!
 
Jag förespråkar gärna äldre läromästare till mina unga elever, men många är rädda att köpa en "gammal" häst.....över 12 år så tycker dom att den är gammal!

 
Calle & Frisco 1999 <3
 
Mina barn fick en liten shettis, "Frisco" att lära sig att sköta och "åka runt" på och den fick jag utbilda genom att tömköra den flera gånger i veckan så att den uppförde sig :)
Ebba & Frisco våren 2000 <3
 
Första "riktiga" B-ponnyn blev "Sjors" alias "Jojje" - en underbar personlighet som blev 15 år precis efter vi köpt honom :)  Den ponnyn var en fantastisk läromästare - inte självgående - men både Calle & Ebba lärde sig massor på honom! Han levde frisk och fräsch tills han var 26 år!
Blondie & Jojje 2004 <3
 
Nästa ponny för Calle var B-ponnyn "Bostorps Blondie" som var helt fantastisk! Hon var inte riden på över två år när vi lånade henne, hon var 18 år gammal och Calle hoppade LA på henne lätt som en plätt - vi hade henne i två år.
 
Så började vår familjs ponnyhistoria och sedan har vi haft ett antal pållar som ungarna har ridit genom åren, men den enda unga hästen som vi köpt var D-ponnyn "T-Tezz". Hon fyllde precis 6 år när vi köpte henne, ganska utbildad, men inget tävlad. Den hoppade Ebba upp tom seger i medelsvår B - enormt scoop - men hon hade dessvärre inte den rätta egna viljan!  Ryttaren var tvungen att göra exakt rätt hela tiden och det är ju inte lätt! 
Ebba & T-Tezz seger i MsvB sommaren 2011
 
Underbara Wilma köpte vi i november 2012 och hon hade gjort några starter i 130, men markarbetsmässigt har det varit mycket jobb! Hon sprang bara rakt fram när Ebba försökte rida sidvärts i början, men numera funkar det rätt bra :)  Wilma har energi för tio och vill bara jobba (eller springa) hela tiden!
MYCKET JOBB även med en "färdig" häst!
 
MIN POÄNG: Köp utbildade och bra hästar från början om ni har möjlighet! En äldre häst behöver inte kosta massor, men ger massor!  Skaffa massor av rutin och så småningom kommer ni att vara så duktiga att ni lyckas utbilda!  Ni behöver ju stärka ert eget självförtroende först så att den säkerheten kan överföras på hästen :)
Tänk på att det tar minst ett år att lära känna en häst och låt hästen lära dig :)  För att orka med alla motgångar i hästvärlden gäller det att utrusta sig med en ängels tålamod och ännu mer tälamod om du har köpt en outbildad eller svår häst!
 
Alla ryttare är "duktiga" på sitt sätt :)))
 
Detta ämne kanske jag jiddrar lite mer om en annan dag :)  Nu ska jag snyta näsan igen!
 
 

Kommentarer
Postat av: Lena Berggren Wenderyd

Jag pratade just med en familj om detta idag, hur tufft det kan vara att köpa en riktigt duktig häst. Många tror att den går som ett "självspelande piano" och ryttarens insats förminskas. Många uttrycker oro för att "ta över" fina ponnyer. Tråkigt att avundsjuka ska bromsa någon att köpa en läromästare, något som ju varmt rekommenderas. En ponny/häst som är frisk vid 12 års ålder är ofta det långt senare också. Vår dotters första "tävlingsponny", russet Fonzie som hoppade LättC på ett alldeles perfekt sätt för en sjuårig flicka, var 25 år när vi köpte honom. Nu är han 35... :)

Svar: Jamen visst är det märkligt! Men jag tror faktiskt att många är rädda att misslyckas med en bra ponny som kanske är lite känd!
Ann "Bella" Rodhelind

2014-01-27 @ 23:00:36
Postat av: Susanne

Håller med dig,
Joannas första ponny var ju dö gammal när hon fick honom och vi sa att jaja får hon ett år med honom så får vi vara glada,
Hon fick 8 😃 inte alla ponnisar man vågar släppa iväg en unge på 4 år att galoppera ihop med andra hästar i skog och fält,men han var sten säker och minsta lilla hon kom lite snett så stannade han och väntade till hon satt rätt igen och så fortsatte dom,
Sen har vi Pigall en annan läromästare , satan i gatan vad grus hon fick tugga innan vi fick svaret på ett trasigt knä, maxi nästa läromästare en hel del grus spottande där också innan felen på henne uppdagades,
Sen har vi då unghästen Harald som sköter sig perfekt hemma men som blir sjövild på tävlings platsen.
Där är en svår balans hur man ska göra, visst hade det varit härligt med en större pilot på några tävlingar men det är inte så lätt när man inte känner någon,
Och har ju ingen lust att slänga upp vem som helst bara dom har storleken inne,
Så tanken och funderingen är bra och håller med dig men dock inte så lätt i praktiken för hur man än försöker och betalar så har man inte alltid turen med sig iaf,
Ha en go dag

Svar: Visst är det en balansgång! En äldre läromästare betyder ju inte att man aldrig åker av, däremot underlättar det när man själv ska utbildas, annars blir det lätt att "en blind leder en blind"! Har man som förälder mycket kunskap och man tar regelbunden hjälp av instruktör brukar det lösa sig i alla fall! Joanna har ju visat att hon har det rätta drivet - att hon har blivit tuff efter alla avåkningar - inte alla ungar som klarar det! Kram på er!
Ann "Bella" Rodhelind

2014-01-28 @ 03:10:06
Postat av: Anneli

Min dotter Evelina 10 år rider idag en riktigt fin läromästare.
får hela tiden kommentarer från kompis och även vuxna,
kommentarer som "du får ju precis allt gratis". I dagsläget när vi letar egen häst och när vi letar/tittar/provrider kommer just detta att påverka Evelinas val av häst. Hon vill inte att hästen är för bra
Så jag har lite att arbeta med där. 😢

Svar: Sådana kommentarer visar bara på okunskap och avundsjuka! Köp absolut en läromästare och för bra häst kan man inte köpa! A good horse make a good rider!
Ann "Bella" Rodhelind

2014-01-28 @ 05:43:38
Postat av: Maja

Hej tack för ett bra inlägg och kloka ord. Vi började med 2 fina läromästare vilket gav oss mycket. Tyvärr är det svårt med en ganska vanlig ekonomi att hitta en Läromästare kategori D för en vettig peng. En D ponny som har resultat och går 1.30 har sitt pris. Tyvärr är dessa pengar nästan helt förbrukade i samma stund ponnyn står i stallet om den är 16-17 år . Därför tror jag att en del köper yngre för att kunna sälja vidare när det blir dags inte i spekulation men för att åtminstone få tillbaka det man gav.

Svar: Visst är det en massa pengar när vi pratar läromästare på nationell nivå, men när ungarna väl har kommit så långt så bör dom ju ha ridit en del. En annan aspekt som du säger är att "man vill ha tillbaka vad man har gett".......Tror jag skriver ett inlägg till om detta - hahaha! Tack för kommentaren :D
Ann "Bella" Rodhelind

2014-01-28 @ 10:01:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0